Agenda Martinus-Producties

Een reis door ruimte en tijd langs het tracé van de TBC-lijn.

We nodigen u van harte uit voor de lezing: Een reis door ruimte en tijd langs het tracé van de T(iel)-B(uren)-C(ulemborg)-lijn. Door Hugo Eigenraam en Vic RitschieWe nodigen u van harte uit voor de lezing:

Datum: vrijdag 22 oktober a.s.
Tijd: 20.00 uur
Plaats: Martinuskerk
Kerkstraat 15, Rijswijk (Gld)
Entree gratis, vrijwillige bijdrage

Zo’n honderd jaar geleden reed een tram tussen Tiel, Buren en Culemborg. De TBC-lijn is er allang niet meer, maar Hugo Eigenraam en Vic Ritschie maakten een fietsroute die is vastgelegd in een fraai boekje wat is verschenen onder auspicien van de Culemborgse historische vereniging A.W.K. de Voet van Oudheusen.

Ter voorbereiding van dit boekje werd de precieze loop van de TBC lijn grondig door hen onderzocht. Zij kunnen u er alles over vertellen.
-Waar heeft deze lijn precies gelopen?
-Wat was er te doen en te zien langs deze lijn?
-En ook: is daar nog wat van over?

Door medewerking van het Regionaal Archief Rivierenland konden de auteurs beschikken over een aantal foto’s uit die tijd. De locaties op deze foto’s werden vanaf exact hetzelfde punt opnieuw gefotografeerd.Het is heel interessant deze beide beelden te vergelijken. 

Natuurlijk houden we rekening met de geldende Coronamaatrdegelen. Voor deze lezing controleren we bij binnenkomst uw vaccinatiebewijs en uw identiteitsbewijs. Als u zeker wilt zijn van een plaats in de kerk kunt u reserveren via dit mailadres: martinus-producties@martinuskerk-rijswijk.nl.
Tot ziens op 22 oktober a.s.

Graag wijzen we u er ook alvast op dat op 28 november a.s. het Utrechtse koor Octo+ een concert geeft in de Martinuskerk. Meer informatie over dit concert volgt later.

Loes Wolf, Liesbeth van Seumeren en Jolanda van de Vathorst
Martinus-Producties

Met veel plezier kijken we terug op een mooie Monumentendag in de Martinuskerk. Vooral nieuwe Rijswijkers kwamen een kijkje nemen in de kerk. Wim Hendrikx vertelde vol verve over de Rijswijkse geschiedenis en Reitze Smits speelde prachtig op het orgel. Een foto van de mooie rood witte taart is helaas niet gelukt. Die is aangesneden en uitgedeeld. Een mooi begin van een nieuw seizoen. Hopelijk zien we u weer terug bij onze toekomstige activiteiten.

Monumentendag 2021
Concertverslag van zondag 11 oktober. Het strijkkwartet Cuarteto Aguamarina heeft zelfs twee keer een prachtig concert gegeven in de Martinuskerk.
Het publiek genoot van de muziek, de muzikanten hadden zichtbaar veel plezier in het spelen.
Julia, Blanca, David en Berta speelden het volgende programma:
A. Borodin (1833-1887): String Quartet No. 2 in D Major
I.Allegro moderato
II.Scherzo. Allegro
III.Notturno. Andante
IV.Andante – Vivace
N. Skalkottas (1904-1949): 5 Greek Dances for string orchestra (arranged for string quartet)
1. Epirotikos
2. Kretikos
3. Tsamikos
4. Arkadikos
5. Kleftikos

 

 

Concert Cuarteto Aguamarina.

Zondagmiddag 11 oktober a.s. bent u van harte welkom in de Martinuskerk in Rijswijk (Gld) voor een concert van Cuarteto Aguamarina.
Dit strijkkwartet bestaat uit vier jonge Spaanse muzikanten met een gedegen opleiding in de klassieke muziek.
In de Martinuskerk speelt het kwartet muziek van  de Russische componisten A. Borodin en S. Tsintsadze en 5 Griekse dansen van N. Skalkottas en werk van de Spaanse componist Joaquin Turina Pérez.
Reserveren is noodzakelijk. Dit kan via een mailtje naar:
martinus-producties@martinuskerk-rijswijk.nl
Entree: 15 euro
Aanvang: 15.00 uur
Inclusief koffie, thee en versnapering

Monumentenweekend Rijswijk:    

De tentoonstelling is geopend. Een verslag van de opening is te zien met de volgende YouTube-link:

                                               

leesplankjes in de Martinuskerk

In de Martinuskerk is in het monumentenweekend een expositie van leesplankjes. Ze zijn door Marianne Kooijman ter beschikking gesteld, uit de verzameling van Jan Klunder.

Leesplankjes werden samen met vertelselplaten gebruikt bij het leesonderwijs.

Vertelselplaten uit de methode van Jan Ligthart ‘Het Volle Leven’ kun je achter in de kerk bekijken. Ze zijn getekend door C. Jetses, bekend van Ot en Sien.

Ze tonen een prachtig beeld hoe het leven op het platteland was begin vorige eeuw.

Voor sommigen een feest van herkenning, voor iedereen een nostalgische kijk naar het Nederland van vroeger.

Ook is dit dé gelegenheid om het eerste enige Rijzikse leesplankje, wat speciaal voor deze tentoonstelling gemaakt wordt, te bewonderen.

Openingstijden Martinuskerk:

donderdag 10 en vrijdag 11 september van 19:30 tot 21:00

zaterdag en zondag 12 en 13 september van 10:00 tot 16:00.

 

“Let Beauty Awake”

Graag nodigen we u zondag 3 februari 2019 van harte uit voor een prachtig concert gezongen door sopraan Esther Putter met pianobegeleiding door Jacomijn Puite.

Het programma bevat Engelse liederen van Quilter, Finzi en Vaughan Williams op teksten van Engelse dichters. De Brit Jonathan Boxer zal een aantal gedichten voordragen en deze kort in het Nederlands toelichten.

Esther Putter studeerde af bij Meinard Kraak, daarna volgde ze lessen bij onder meer Geert Berghs, Nicolai Cok (Belcanto School) en Giacchino Zarrelli. Met Niels Kuijers verdiept ze zich momenteel in de methode Lichtenberg.

Door de rijke Nederlandse koorcultuur, geworteld in de kerkelijke traditie spreekt het voor zich dat Esther met grote regelmaat te horen is in oratorium. Hoogtepunten uit het oratoriumrepertoire zijn wat haar betreft de werken van Händel (Messiah, Belshazzar, Jephta, Ode for St. Cecilia’s Day) of Honeggers Le roi David. Maar ook de bekende Bachpassionen, -missen en vele -cantates mochten rekenen op haar gloedvolle vertolking. Verder soleerde zij ook met regelmaat in de concertwerken van Mozart en Haydn (Die Schöpfung).

Zondag 3 februari 2019

Aanvang: 15.00 uur

Kerk open: 14.30 uur

Plaats: Martinuskerk

Adres: Kerkstraat 15 Rijswijk (Gld)

Prijs: 15 euro (inclusief koffie, thee en een drankje na afloop)

14 oktober  Meezingdag Gershwin, onder leiding van Jurriaan Grootes
Summertime, and the living is easy… 14 oktober zingen we swingende liederen van Gerswin. Meld je aan via ons mailadres: martinus-producties@martinuskerk-rijswijk.nl

George Gershwin vormde met zijn broer Ira een gouden duo dat vele musicals schreef. Daarnaast componeerde George ook nog in meer klassieke stijl. We zingen meerstemmig uit  ‘A Concert Panorama’  met onder andere ‘I got rhythm’ gearrangeerd door John Higgins. Ook zingen we ‘Sing in Spring’. Kortom vrolijke en meeslepende muziek uit de jaren 30 en 40! Voor sopranen, alten, tenoren, bassen met meer of minder ervaring.

Muzikale leiding: Jurriaan Grootes.

Jurriaan Grootes is dirigent, zanger en arrangeur. Hij dirigeert een aantal koren in het midden van het land, dit verloopt van oratorium tot pop en van vrouwenkamerkoor tot theaterkoor. Hij leidt ook andere zangprojecten zoals zangweken bij Buitenkunst, maar ook losse workshops. Als bas-bariton treedt hij incidenteel solistisch op.

Datum: 14 oktober 2018

Tijd: 14.00 tot 17.00 uur
Plaats: Martinuskerk Rijswijk (Gld)
Kosten: 10 euro

Sopranen, alten, bassen en tenoren zijn van harte welkom om zich in te schijven voor deze workshop. Je kan je inschrijven bij martinus-producties@martinuskerk-rijswijk.nl, dan krijg je nadere informatie en de muziek digitaal toegestuurd. Martinusproducties zorgt voor de hapjes en de drankjes.

Vooruitblik op de komende activiteiten

3 februari 2019 om 15.00 uur

Concert Esther Putter “Let Beauty Awake”, engelstalige liederen voor sopraan en piano

bouw keersluis

‘Sweet Memories’

Verbreding van het Amsterdam Rijnkanaal in Rijswijk (Gld)
‘Een Joost Broekhuizen film’

De jaren 80 in Rijswijk. Verbreding van het Amsterdam Rijnkanaal en de bouw van de keersluis. Met dank aan Martien Thijssen is er 27 september a.s. een unieke mogelijkheid om de jaren 80 in Rijswijk te herbeleven met de film ‘Sweet Memories’ gemaakt door Joost Broekhuizen. Bekijk de kleding, de verbreding en de Rijswijkers, die nu misschien opa en oma zijn. Martien Thijssen zal voorafgaand aan de film iets vertellen over de geschiedenis van het kanaal en de manier waarop deze film tot stand is gekomen.

Het was een mooie avond. De film werd bekeken door ongeveer 100 belangstellenden.

Monumentendag Rijswijk GLD: Ondernemend en feestelijk!

We kijken terug op een mooie Monumentendag met prachtige verhalen over de middenstand! Veel foto’s en verhalen zijn al ingevoerd op de kaart, maar nog lang niet niet allemaal. Verbeteringen, foto’s of korte bondige verhalen kunt u sturen naar ons mailadres: martinus-producties@martinuskerk-rijswijk.nl. Bekijk de kaart via deze link: http://bit.ly/middenstandrijswijk

foto’s Jan Laponder

Jaap in zijn winkel

Martinus-Producties bestaat uit Rijswijkse vrijwilligers die culturele evenementen organiseren in de Martinuskerk in Rijswijk. De deels 14e eeuwse kerk met een fraai netgewelf heeft een prachtige akoestiek, waardoor muziek goed tot zijn recht komt. De vrijwilligers bouwen voort op een traditie van concerten en tentoonstellingen, maar maakt ook zijstappen naar bijvoorbeeld meezing-evenementen en zangworkshops.

Wij organiseren komend jaar verschillende evenementen in de Martinuskerk in Rijswijk (Gld).

Geplaatst in Evenementen | Reacties uitgeschakeld voor Agenda Martinus-Producties

Martinus Producties

Vocaal ensemble OctoPlus

o.l.v.

Gerard Legeland

Zondag 15 maart 2020 van 15.00 tot 17.00 uur

Ze zingen liederen uit de 16de eeuw, de renaissance en de barok.

 

Zondag 29 december van 15.00 tot 16.30 uur

Celloconcert

Hanneke Rouw speelt cellosuites van Bach.

Speciaal jubileumconcert van de Stichting Oude Gelderse Kerken.

Toegang gratis! Vrije gift na afloop.


 
13 Oktober 15.30 uur:

 

Repetities van het koor Collegium uit Utrecht in de Martinuskerk in Rijswijk. Vanaf 15:00 zijn de deuren open voor het publiek. Wie wil luisteren is welkom.

 

Rijswijk te Kijk Special 

Programma

Zaterdag 14 september

Martinuskerk en Korenmolen De Hoop open: 10-16.00 uur

Met trots presenteren we in de kerk het werk van drie bijzondere Rijswijkers:

Grafiek van Wim Hendrikx
Foto’s van Elisabeth Muus
Luchtfoto’s vertoond door Martien Thijssen

Omringd door het werk van deze drie, speelt om 15.00 uur Tweetet relaxte Jazzmuziek in de Martinuskerk.

Het duo bestaat uit Eugene Teunissen (bariton saxofoon) en Wim Leeuwenberg (bas).

Op het repertoire staan ballads uit de jazz afgewisseld met jazzblues. (Het concert stond gepland voor de zondag maar is verplaatst naar zaterdag 14 september.)

Zondag 15 september

Vernissage van Rijswijk te Kijk Special: 15.00 uur

Zondag ben je van harte welkom in de Martinuskerk voor een vernissage van Rijswijk te Kijk Special. Je kan in alle rust genieten van de tentoonstelling. Wij zorgen voor een hapje en een drankje en Wendy Rijken speelt  harpmuziek.


 
facebook: https://www.facebook.com/Martinus-Producties-1265163680184204/
mailadres: martinus-producties@martinuskerk-rijswijk.nl
website Martinuskerk: https://www.martinuskerk-rijswijk.nl

Geplaatst in Evenementen | Reacties uitgeschakeld voor Martinus Producties